Laponia Triathlon – Komplett guide

Välkommen till denna kompletta guide för dig som vill köra Laponia Triathlon! Börja med att se videon, därefter grottar du ner dig i detaljerna om loppet med hjälp av nedanstående artikel.

***Inlägget innehåller annonslänkar***

Laponia Triathlon Långdistans

Laponia Triathlon Långdistans motsvarar Ironman-distansen på exempelvis Kalmar Ironman. Det handlar alltså om ett triathlonlopp med följande delsträckor:

  • 3,86 km Simning
  • 180 km Cykling
  • 42,2 km Löpning

Laponia triathlon går av stapeln under första eller andra veckan i juli och starten går vid midnatt. Deltagarna har 18 timmar på sig att ta sig i mål.

Alla de som har kört både Laponia Triathlon och Kalmar Ironman anser utan tvekan att Laponia är ett mycket mer utmanande lopp än Kalmar. Detta beror på bland annat följande orsaker:

  • Loppet startar vid midnatt. De flesta har svårt att sova på dagen, och det resulterar i att när man väl går i mål så har man varit vaken i två dygn i sträck.
  • Vattnet kan vara riktigt kallt. Under 2019 var det 13 grader, vilket känns utan tvekan riktigt kallt när man kliver ner i vattnet! Arrangörerna tvingades att korta ner simningen till 750m för att inte riskera de tävlandes hälsa.
  • Tuffa väderförhållanden under cyklingen. Temperaturen kan krypa ner mot några få plusgrader under natten. Under 2019 var det dessutom ihållande regn under nästintill hela cyklingen, vilket gjorde att en tredjedel av de som startade tvingades avbryta loppet till följd av kraftig nedkylning.
  • Riktigt tuff avslutande terräng-marathon med start och målgång på Hellner-stadion (skidstadion). Kuperat, och som inte det vore nog så ska du också upp på ”Åke på Toppen” 🙂

Laponia Triathlon var det första triathlon-loppet på Ironman-distans som jag tog mig igenom, men jag rekommenderar alla er som inte kört Ironman-distansen än att börja med Kalmar Ironman.

För dig som inte hunnit komma upp till Halv Ironman-distans än så rekommenderar jag följande videoartikel; Halv Ironman – Komplett guide”.

Behöver du hjälp med ett individanpassat kost- och träningsprogram inför din allra första Halv Ironman eller Ironman? Kontakta ÖrnMalm Triathlon.

Laponia Triathlon
I mål på dryga 13 timmar! Trött men stolt! Och hungrig!

Simning 3,86 km

Simningen utgörs av en tre varvs bana i sjön Vassara som ligger i närheten av centrala Gällivare. Simstarten går vid midnatt, men eftersom att loppet går uppe i Gällivare (som ligger ovanför polcirkeln) så kommer det att vara midnatssol under hela simningen, samt dagsljus under hela det resterande loppet.

Vattentemperaturen kan variera ganska mycket, i normala fall är det ca 16-20 grader. Maxtiden för att ta sig runt simningen är 2 timmar och 15 minuter. T1 ligger bara några meter från vattnet. T1-väskan med din cykelutrustning ska placeras vid din cykel och innan du tar bort din cykel från cykelstället ska all din simutrustning placeras i T1-väskan vid din plats vid cykelstället.

All utrustning måste placeras inuti T1-påsen och stängas igen, då T1-påsen kommer så småningom att transporteras till Hellner-stadion där målgången är av tävlingsbesättningen.. Det enda som är tillåtet utanför T1-väskan är hjälm och skor, som också kan monteras på cykeln.

Laponia Tiathlon Badmössa
Tillbaka på hotellrummet efter att jag hade hämtat ut race-bag:en som bland annat innehöll Laponia Triathlon-badmössan!

180 km Cykling

Banan har två vändpukter med den första vändpunkten uppe i den lilla byn Tjautjas vid sjön Tjautjasjaure där vägen slutar och bergen börjar. Efter vändpunkten går rutten tillbaka till Gällivare och vidare till byn Nattavaara, känd som ett av Sveriges kallaste platser med temperaturer under -40 ° C under vintern. Det kommer att finnas en värmande eld för deltagarna i Nattavaara innan vägen går tillbaka till Gällivare och T2 på Hellner-stadion; skidstadion vid foten av Dundret-berget.

De första km på cykeln är på en liten grusväg som tar dig över Vassara-älven till kvarteret ”Other Side” som svänger vänster på E45 mot Gällivares centrum. Vägen upp från Koskullskulle till Tjautjas börjar med en 8,2 km stigning med en genomsnittslutning på 3,3%. Efter detta är vägen till Tjautjas kuperad men saknar varken långa eller riktigt branta backar.

Vändpunkten i Tjautjas ligger där vägen slutar med utsikt över flera storslagna fjälltoppar. Tjautjas är en slags port till den svenska alpina världen med Kebnekaise (Sveriges högsta berg) bara 100 km bort. När du kommer tillbaka till Gällivare svänger du vänster in på vägen till Nattavaara. Den här vägen renoverades under 2017 och ger en perfekt yta för snabb cykling. Vägen är kuperad men saknar långa eller branta backar. Vändpunkten ligger i den lilla byn Nattavaara.

På vägen tillbaka mot Gällivare syns Dundret till vänster. Förutom de första kilometerna är resten av cykelbanan på asfalt. Vägytan är i allmänhet mycket bra men det finns några mindre gropar under de 8 km av nedförsbacke som går tillbaka från Tjautjas.

Vägarna är inte stängda för trafik men eftersom att cyklingen körs på natten kommer trafiken att vara mycket begränsad. Ändå måste alla deltagarna följa gällande trafikregler. I sann norrländsk anda så är det snarare de vilda djuren, framförallt renarna, som du ska vara uppmärksam på längs vägen. Björnar och älgar är också vanliga i området men ses sällan på vägarna.

T2 ligger på Hellners skidstadion. När du kommer in till T2 hänger du först upp din cykel på cykelstället . Det finns ingen specifik ordning på cyklar som du behöver förhålla dig till, bara häng din cykel bredvid en annan cykel. Ta sedan din T2-väska som kommer att placeras i numrerad ordning.

Byt till din löputrustning, och lägg tillbaka all dina cykelutrustning i T2-väskan och lämna T2-väskan på samma plats där du tog den. Vid T2 kan du antingen byta kläder utomhus eller inne där det finns ett rum för kvinnor och ett för män. Även toaletter finns vid T2.

Laponia Triathlon cykling
Kallt och regnigt under hela cyklingen. Cyklade i samma regnställ som jag använder på fjällvandring. Inte särskilt ”aero” dock 🙂

42,2 km Löpning

Löpbanan börjar och slutar vid Hellnerstadion. Banan följer Dundrets fot på en grusväg i ca 4 km och svänger sedan höger och går nedför 1,5 km till riksväg E45. Väl nere vid foten av Dundret följer banan E45 i ca 1 km och svänger sedan höger in på en grusväg mot Rallarstigen, en smal stig i vacker omgivning.

Rallarstigen har varit en viktig transportväg sedan 1700-talet. Arbetarna bar tunga laster när vattenkraftverk och dammar byggdes. Efter cirka 6 km på Rallarstigen svänger du höger på en grusväg. Efter 1,5 km på den grusvägen når du vändpunkten vid sjön Nietsak.

Därefter tillbaka längs samma grusväg 1,5 km och sväng vänster till Rallarstigen igen. Du kör samma Rallarstigen-spår som tidigare men i motsatt riktning. Eftersom Rallarstigen körs i båda riktningarna kommer du att träffa andra deltagare.

Vissa korta sträckor är smala och i det osannolika fallet att du träffar en annan deltagare på dessa smala sträckor kan du behöva stanna och ta ett steg åt sidan för att kunna passera varandra. Eftersom att deltagarna kommer att vara väl spridda vid denna del av loppet kommer detta inte att vara ett problem, men du måste fortfarande ha detta i åtanke.

Efter 25,5 km svänger banan åt höger med en lång och tuff stigning upp till toppen av Dundret. Du följer den lilla asfalterade vägen i 5,3 km och svänger sedan höger uppför en grusväg för de sista 1,6 km till toppen. Det är en total stigning på 440 m fördelat på 6,9 km. Vändpunkten är högst upp, 823 meter över havet vid stugan ”Åke på toppen”, varifrån du på en klar natt och dag kan se en elfte del av Sveriges yta.

Därifrån har du mindre än 10 km kvar, och 6 av dem är nedförsbacke. På väg ner kommer du att ha de imponerande bergen Sarek och Kebnekaise vid horisonten. Vid 38 km svänger du höger och lämnar den asfalterade vägen och de sista 4 km är på samma grusväg som de första 4 km av löpbanan. Du når mål vid Hellnerstadion efter 42,2 km och 800 meters höjd.

Laponia Triathlon Löpning
Ett av de tuffaste marathonlopp som jag någonsin sprungit; i kuperad terräng, i regnställ, med 180km cykling i benen, och sömnbrist.

Laponia Triathlon – Utrustningslista

Har du bestämt dig för att ge Laponia Triathlon ett seriöst försök? Om svaret är ”Hell Yeah!!!”, då måste du skaffa dig rätt utrustning! Har du tävlat i triathlon tidigare? Då har du all ”grundläggande” triathlon-utrustning på plats redan…

…MEN… Laponia Triathlon är inte det typiska varma och soliga sommar-triathlonloppet…

Mitt jobb är nu att se till att du får allra mest valuta för dina pengar när du köper all den tilläggsutrustningen som du behöver för att vara förberedd inför riktigt tuffa väderförhållanden uppe i Gällivare!

Jag hjälper dig att handla så mycket som möjligt av utrustningen på nätet från Amazon och Outnorth eftersom att dessa giganter tenderar att ha de allra lägsta priserna. Därför leder samtliga av nedanstående produktrekommendationer till just Amazon och Outnorth.

Ok, nog babblat, dags för en genomgång av tillägsutrustningen som du behöver inför Laponia Triathlon!

Tilläggsutrustning för simning i kallt vatten

Tilläggsutrustning för cykling i kallt väderlek

Tilläggsutrustning för löpning i kallt väderlek

Post Tags:

#Ironman Triathlon#Laponia Triathlon#Triathlon

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *