nybörjare inom triathlon?

Vanliga Frågor & Svar

Här svarar vi på de 5 vanligaste frågorna som nybörjare inom triathlon brukar ställa sig.

Nej! Du behöver absolut inte lära dig att crawla, och det gäller för samtliga triathlon-distanser. Så oavsett om du ska sikta på Kalmar Triathlon på Ironmandistans eller sprint-distansen som din lokala triathlonklubb årligen anordnar, så kan du räkna med att det kommer att finnas bröstsimmare bland deltagarna!

Fördelarna med att lära sig crawl är att du blir betydligt snabbare i vattnet, och du kan använda styrkan i din överkropp för att ta dig fram i vattnet. Därigenom sparar du kraften i dina ben till cyklingen och löpningen.

Nej! Du behöver inte köpa en dyr räcercykel för att köra ett triathlonlopp! Det finns de som har cyklat triathlonlopp på MTB där de har bytt ut däcken till en uppsättning smalare däck för en relativt billig penning.

Jakob Örnmalm cyklade sina fyra första triathlonlopp (två stycken olympiska, en halv-Ironman och en Ironman) på den billigaste räcern som gick att hitta på marknaden, en ”Merida Ride 90” med platta pedaler som kostade 5000kr. Den funkade hur bra som helst till att passera triathleter på dyra tempohojar med carbonramar och Ultegra-komponenter… Din styrka som cyklist sitter i dina benmuskler och din sittställning på cykeln, inte i prislappen på din cykel. 

Ja! Du har ingenting att skämmas för om du måste promenera när du inte längre orkar springa. Du kommer garanterat inte vara ensam om att behöva sakta ner när orken i benen börjar tryta mot slutet av loppet!

Om det finns en maxtid för loppet så måste man såklart ta hänsyn till det, men räkna med att det finns gott om marginaler för att kunna dra ner på tempot under löpningen vid behov.

Nyckeln är att ha ett långsiktigt träningsschema som samtidigt är flexibelt nog för att du ska kunna anpassa träningen efter dagsformen. En triathlon-coach kan hjälpa dig att komma på rätt spår från dag ett!

I ditt träningsschema kommer vi att avsätta majoriteten av tiden på de tre grenarna som triathlon består av; simning, cykling och löpning. Varför? Därför att vi ska öva på det som vi vill bli bra på.

Dessa träningspass kompletteras sedan med styrketräning för överkropp, ben och bål, samt stretching. Varför? För att skapa ytterligare variation och flexibilitet i träningen. Det ökar träningsglädjen samt minskar skaderisken, och det gör dig till en snabbare och uthålligare simmare, cyklist och löpare. Styrketräningen inkluderas antingen som egna fristående träningspass eller som avslutning på dina triathlon-specifika träningspass.

Om du börjar helt från noll, oavsett om det beror på ett tidigare ointresse för träning, eller sjukdom / skador såsom fallet var för Jakob Örnmalm, då kan det ta upp till fyra år. Första delmålet för honom var att kunna springa 5 km (målet för 2015), därefter 10 km (målet för 2016), sedan halvmaran (målet för 2017), och slutligen ett marathonlopp (målet för 2018). Han lyckades jogga hela vägen från start till mål på Barcelona Marathon (mars 2018), i sakta mak (4h 45min).

Efter att ha klarat av att springa marathonloppet och tränat simning, cykling och styrketräning under resans gång för att få variation i träningen och för att hålla sig skadefri, var det dags för nästa utmaning; triathlon på olympisk distans…

…Umeå Triathlon (juli 2018) var en relativt enkel match. Sedan satte Jakob kursen mot en halv Ironman, och den genomfördes i Marbella i April 2019. Därefter var det bara att börja förbereda sig mentalt för kronan på verket; Laponia Triathlon på Ironmandistans (juli 2019). Varför det står ”börja förbereda sig mentalt” är för att all den fysiska träningen som behövdes inför det loppet hade redan betats av. Nu handlade det bara att övertyga hjärnan om att mållinjen kommer att korsas med flaggan i topp! Och så blev det också!

Triathlon coaching